8 leggyakoribb téma

Hasznos vagy káros a szétválasztó diéta? – Érvek pro és kontra

1048
HOZZÁSZÓLÁS:

A szétválasztó diéta alaptétele a fehérjék és a szénhidrátok elkülönítése az étrendben. Egyes táplálkozás szakértők azonban már túlhaladottnak, használhatatlannak tartják ezt az alapelvet. Az elválasztásról szóló kijelentés pedig egyszerűen hamis, mivel szinte minden élelmiszer tartalmaz szénhidrátot és fehérjét is.

Ez a diéta az amerikai Dr. Howard Hay orvosról kapta a nevét a múlt század elején. Hay három fő csoportba osztotta a táplálékokat, alapvetően fehérjében, és szénhidrátban gazdag ételeket különböztetett meg, egy harmadik csoportba pedig a semleges táplálékokat sorolta. Aszerint vagy szénhidrátban vagy fehérjében gazdag táplálékot fogyasztunk, semlegessel keverve.

Alapszabály, hogy csak természetes formájában meghagyott élelmiszereket fogyasszunk. A fehérjék és a szénhidrátok az emésztési folyamatok során savakat képeznek. Hay megállapította, hogyha túl sokat fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, akkor a szervezetben felhalmozódnak a savak, és ez idővel különböző betegségekhez, túlsúlyhoz, érelmeszesedéshez, köszvényhez vezet. Korát meghaladóan a szervezet sav-bázis egyensúlyával is foglalkozott.

A táplálkozási szakértők elmarasztalják kitalálóját, és táplálkozási filozófiájának az alapjait is kétségbe vonják. A diéta lényege, hogy a szénhidráttartalmú ételt a fehérjetartalmú ételtől szétválasztjuk, és különböző időben esszük meg. A napi étrendi előírása, hogy az étkezések között legalább 3-4 órának kell eltelnie.

Az ételeket az alábbi feltételek szerint osztályozza:

Fehérjetartalmú ételek: hús, hal, tojás, friss tejtermékek, szójakészítmények, egyéb termékek.

Szénhidráttartalmú ételek: tésztafélék, teljes értékű liszt és gabonafélék, rizs, burgonya, méz, szárított gyümölcsök.

Semleges ételek: zöldségfélék, bizonyos gyümölcsök, zsírok, olajok, fűszerek.

Előírás, hogy a fehérjét és a szénhidrátot tilos együtt fogyasztani. A harmadik csoportbeli semleges élelmiszerek kedvünk szerint kombinálhatók a másik két csoport bármely ételével. A sav-bázis háztartás egyensúlyban tartása érdekében főként bázisképző élelmiszerek javasoltak, mint a saláta, zöldségek, gyümölcsök, kiegészítve tejjel és tejtermékekkel. A savképző élelmiszerek, mint amilyen a hús, a hal, a sajt, a tojás, a kenyér, a rizs, a krumpli és a tészta csak kis mennyiségben engedélyezettek.

Az ételek beosztása azonban sok esetben nem logikus. Az 50 százalékos zsírtartalmú sajt például a fehérjék csoportjába tartozik, a legalább 60% zsírtartalmú ellenben a semleges csoportba. A gyümölcsök közül a banán, az édes alma és a füge a szénhidrátokhoz tartozik, minden más gyümölcsfajta a fehérjékhez, pedig alig van bennük fehérje. A nyers húst és a nyers sonkát, ami tele van fehérjével, a semleges élelmiszerekhez sorolja. Kerülendő élelmiszerek a finomított cukrok, levesek, liszt, száraz hüvelyesek, mártások, a zselék, lekvárok, befőttek, a gyömbér, a torma és a bors. Az alapkérdés az, hogy miért kell az embernek szétválasztania azt, amit a természet egymáshoz illesztett? Mit mondanánk akkor az anyatejről, amely az egyetlen vitathatatlanul hasznos táplálék? Minden tápanyag benne van, ami az élethez kell, de az elválasztó diéta szerint mégis káros.

Az elválasztó diéta elmélete szerint a tápanyagok két csoportja, a szénhidrátok és fehérjék külön emésztődnek meg, és az egyik rontja a másikat, emiatt alakul ki erjedés, rothadás. Az elválasztó diéta esetén a táplálék mennyisége korlátozott. Dr. Hay úgy látta, hogy ennek a diétának pozitív hatása van az anyagcserére. Az alapvető táplálékok elkülönítésével tehermentesíteni lehet a gyomrot, a májat, az epét és a hasnyálmirigyet. Az emésztést segítő enzimek könnyebben lebontják a táplálékot, így elkerülhető a tökéletlen emésztés, a bélben végbemenő erjedési és rothadási folyamat.

Dr. Hay és tanítványai szerint e diétával különösen jól befolyásolható a veseműködés, a magas vérnyomás, a reuma, a köszvény és az érelmeszesedés. A táplálkozástudomány szerint az emésztőrendszer arra van beállítva, hogy a fehérjék és a szénhidrátok feldolgozása szinkronban történjen. A puffadás, a gyomorégés nem a táplálék emészthetetlenségét igazolja, hanem esetleges ételkészítési hiányosságra, nem kellően főtt, vagy sült ételek fogyasztására utal, vagy egyszerű túlzabálásról van szó. Az élelmezési szakemberek egy része hatástalannak, sőt kifejezetten károsnak tartják a Hay-féle étrendet.

Az elválasztó étrenddel kapcsolatban több tévhit létezik. Az e módszert felhasználó fogyókúrázók sokszor azért sikeresek, mert nem esznek gondolkodás nélkül összevissza mindent, hanem tudatosan választják ki az élelmiszereket. Az elválasztó étrendben sok gyümölcs és saláta kerül az asztalra. Ez már önmagában is elég a fogyáshoz.

Az elválasztó étrendet fogyasztók nem éheznek meg olyan hamar, és kevesebbet esznek. Az elválasztó étrend nem diéta, hanem általánosan javasolt táplálkozási forma. A szétválasztástól és az élelmiszerek nem logikusnak tűnő besorolásától eltekintve pozitívuma, hogy sok nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, és kevés húst.

Hátránya, hogy a gabona és a gabonából készült termékek mennyisége alacsony ebben az étrendben, viszont ezek nemcsak fontos B-vitaminokat és folsavat tartalmaznak, hanem rost és ballasztanyagokat is, amelyek hatékonyabban képesek megvédeni a betegségektől, mint a zöldségekben és gyümölcsökben lévő ballasztanyagok Az elválasztó diétán élőknél az ásványi anyagok tekintetében hiány alakulhat ki, ezért hosszú időn át nem ajánlott az elválasztó étrend betartása.

1048
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]