8 leggyakoribb téma

Miért speciális a cukorbetegek diétája?

973
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorbetegség lényege, hogy az abszolút vagy relatív inzulinhiány miatt a szervezet cukorfelhasználó képessége csökken, ennek következtében a vérben cukor halmozódik fel, mely még a vizeletben is megjelenik. A betegség kezelésében, szabályozásában a diéta alapvető jelentőségű!

fogyokura-dieta-fogyas-10

A diéta alkalmazkodik a beteg csökkent szénhidrát(cukor-)felhasználó képességéhez és a szokásos 4-500 g szénhidrát helyett csak 150-250 g szénhidrátot tartalmaz. Mindez függ a beteg szénhidráttűrő képességétől (vagy ahogy az orvosok mondják, a beteg toleranciájától), amelyet az életkor, a testsúly, a fizikai aktivitás, a cukorbaj típusa, ill. annak esetleges szövődményei befolyásolnak.

Tolerancián azt a szénhidrátmennyiséget értjük, amelyet a cukorbeteg szervezete fel tud használni inzulin vagy más gyógyszer adagolása nélkül, illetve ezek alkalmazása mellett. – Enyhe esetben a diéta önmagában is eredményes lehet, máskor azonban szükség van az inzulin pótlására, ill. szájon át adható gyógyszerekre ahhoz, hogy a túlságosan kicsi szénhidrát-tolerancia növekedjék, és a szervezet számára szükséges tápanyagmennyiséget a beteg elfogyaszthassa.

A cukorbetegség diétájában különbséget kell tenni az egyes szénhidrátok között >>

!!! Cukrot, cukortartalmú táplálékokat (cukorka, méz, lekvár, csokoládé, cukrászsütemény, cukorral édesített szörp, üdítő ital) a cukorbeteg egyáltalán nem fogyaszthat.

!!! A keményítő tartalmú táplálékok engedélyezettek, de szénhidrátértéküktől függő mennyiségben. Pl. míg a rizsben 80%, a lisztben 70%, a kenyér- és tésztafélékben 50% keményítő van, addig a burgonyában már csupán 20%, a zöldség -és főzelékfélékben pedig 5- 10%. Többet lehet enni burgonyából és viszonylag nagy mennyiséget főzelékekből.

!!! A tejben és a gyümölcsben cukor van (tejben 5%, gyümölcsökben átlagosan 10% körül), mégis engedélyezhetők (átlagban) napi 3-5dl tej, illetve 20-25 dkg gyümölcs mennyiségben, természetesen a diétától függően.

!!! Nem szabad a cukorbetegeket szükségletüket meghaladó, különösen zsiradékban gazdag diétára fogni.
Régebben a szénhidrát-tolerancia  inzulin és más gyógyszerek hiányában – igen alacsony volt, ezért az energiaszükséglet fedezésére elsősorban a zsiradékok látszottak alkalmasnak. A mai, viszonylag szénhidrát-bő, de a szükséglet fedezésére mindenképpen elegendő szénhidráttartalom mellett a zsírbőség felesleges, sőt káros, különösen bizonyos szövődmények (érelmeszesedés, szemfenéki elváltozások) megjelenése esetén.

A diéta jellemzője, hogy kalóriaszegény, mindezt indokolja, hogy a cukorbetegek jelentős része elhízottnak, túlsúlyosnak tekinthető.

973
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]